Novice

Seznam za nadzor ponarejanja in piratstva

Evropska komisija je objavila drugi seznam ponarejanja in piratstva, ki se osredotoča se na štiri področja poslovanja: spletne strani oziroma trgovine, ki ponujajo avtorsko varovane vsebine, platforme za e-trgovanje, spletne lekarne in fizične trge.

Kršitve avtorske pravice na spletu

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Kršitve avtorske pravice v EU s področja filma, glasbe in televizije.

V akciji Europola zaseženo skoraj 22.000 domen

V enajsti operaciji Europola »In Our Sites« je bilo zaseženih skoraj 22.000 domen s spletno prodajo ponarejenih farmacevtskih izdelkov, piratskih filmov in glasbe ter drugih izdelkov.

Izveden spletni seminar o ponarejanju

Urad je v sodelovanju s SRIP Tovarne prihodnosti, Finančno upravo RS in Združenjem slovenskih zastopnikov za intelektualno lastnino izvedel spletni seminar z naslovom “Ponarejanje – kako se zavarovati in ukrepati”.

Evropejci in spoštovanje intelektualne lastnine

Observatory je objavil študijo z naslovom Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki proučuje splošno poznavanja intelektualne lastnine in ozaveščenost o njenem in škodi, ki jo povzročijo kršitve.

Hrana in alkoholne pijače med najpogosteje zaseženimi izdelki

Rezultat 9. operacije OPSON je razgradnja 19. organiziranih kriminalnih združb, 406 aretiranih osumljencev, 26 000 pregledov, zaseženih 12 000 ton nezakonitih in potencialno škodljivih izdelkov v vrednosti 28 milijonov EUR.

Varno pretakanje video vsebin

Evropski potrošniški center Avstrija je v sodelovanju s F&MA (Film und Musik Austria) pripravil vodič za varno pretakanje video vsebin. Vodič potrošnikom ponuja koristne informacije za lažje prepoznavanje lažnih ali nelegalnih ponudnikov in ponudbe.

EUIPO in EUROPOL objavila skupno poročilo

EUIPO in EUROPOL sta objavila poročilo o različnih načinih povezanosti kaznivih dejanj s področja intelektualne lastnine z drugimi oblikami kriminalnih dejavnosti.

Poročilo EUIPO o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine

EUIPO je objavil poročilo o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine za leto 2020. Zaradi ponarejanja je vsako leto v EU izgubljenih 15 milijard EUR javnofinančnih prihodkov.

Skupna akcija URSIL in Pošte Slovenije

Z namenom ozaveščanja potrošnikov o tveganjih pri nakupu prek spleta, kjer se v praksi prodaja tudi veliko ponarejenega in piratskega blaga, sta Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) in Pošta Slovenije ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, izvedla skupno akcijo.