Domenski spori

Kje jih reševati?

Če ima podjetje registrirano znamko, to ne pomeni avtomatične pravice do uporabe istoimenske domene. Kaj storiti v primeru, da želi imetnik znamke registrirati istoimensko domeno, a ta ni več na voljo?

Domenski spor glede domene s končnico .si lahko imetnik pravice sproži, kadar dokaže:

  • da ima pritožnik močnejšo pravico do domene (npr. ker je imetnik enake ali zamenljivo podobne znamke ali firme, ima na določeni besedni zvezi avtorsko pravico, je domena enaka njegovemu osebnemu imenu, ima registrirano geografsko označbo ali ima kakšno drugo, po slovenskem pravu priznano močnejšo pravico),
  • da nosilec domene nima pravno priznanega interesa do te domene in
  • da je bila domena registrirana ali se uporablja v slabi veri.

V Sloveniji se domenski spori lahko rešujejo pred sodiščem, možen pa je postopek alternativnega reševanja domenskih sporov (ARDS). Postopek se sproži pri Registru.si, ki deluje v okviru Arnesa. Predstavlja hiter in stroškovno učinkovit način reševanja domenskih sporov, obravnava pa le domene s končnico .si. 

Register .si je pripravil Smernice za postopek ARDS, ki vsebujejo pomembne nasvete, kako uspeti s pritožbo, kaj navesti v pritožbi in katere dokaze priložiti ter kako ubraniti svojo domeno, če ste nosilec.

O primerih nepoštenih praks, ko skuša tuje podjetje prisiliti slovensko podjetje k registraciji pri tujem registrarju z grožnjo kraje domene, si več preberite na tej povezavi.