Računalniške igre in programska oprema

računalniške igre in programska oprema.pngRačunalniške igre in programska oprema so avtorska dela tako kot filmi in glasba. To pomeni, da ima oseba, ki je ustvarila delo v obliki programske opreme ali računalniške igre, avtorsko pravico na delu in s tem izključno pravico do njegove uporabe. To velja tudi za digitalno reproduciranje in dostop na internetu.

Računalniških iger in programske opreme, dostopne na internetu, ni nikoli dovoljeno uporabljati brez dovoljenja imetnika pravice  tudi če gre za zasebno uporabo.

Računalniški programi imajo vrsto posebnosti: postali so eden poglavitnih dejavnikov tehnološkega razvoja, po merilu investicijskega vlaganja pa gre za zelo drage in obsežne naložbe. Gledano z vidika ustvarjalnosti so računalniški programi napredne kreacije, pri katerih so lahko angažirane cele skupine strokovnjakov, v končni program pa je vloženega ogromno dela. Računalniški programi spadajo med zelo ranljive spletne vsebine, saj jih je preprosto reproducirati, shraniti in prenašati, s tem pa tudi ukrasti (piratstvo).

Na udaru pa so tudi uporabniki nelegalne programske opreme, ki se pogosto ne zavedajo tveganj, ki jih tovrstni programi prinašajo. Ker nelegalna programska oprema ni deležna varnostnih posodobitev, ki jih razvijalci originalne programske opreme sicer ponujajo svojim uporabnikom, lahko tovrstni programi postanejo lahka tarča za viruse, trojanske konje in vohunsko programsko opremo.