Novice

Več milijonov Evropejcev nezakonito gleda športne dogodke in kupuje ponarejeno športno opremo

Medtem ko se Evropa pripravlja na velike športne dogodke, kot so UEFA EURO 2024, Tour de France in olimpijske igre v Parizu, se Evropska unija sooča z zaskrbljujočimi trendi nezakonitega prenosa športnih vsebin in ponarejenih športnih izdelkov.

Ponarejena zdravila za ne-zdravje

Trgovina s ponarejenimi farmacevtskimi izdelki je vse večji problem v Evropski uniji in zunaj nje, saj to področje kriminala povzroča visoke stroške zdravstvenim in socialnim sistemom držav članic EU ter ima zaskrbljujoče učinke na javno zdravje kot tudi neposredno za zdravje posameznikov.

Umetniška dela, ki prehajajo v javno domeno v 2024: kaj to pomeni za ustvarjalnost?

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Intellectual Property Office - EUIPO) je v svojem februarskem novičniku objavil članek o procesu, ki opisuje lastnost avtorskih pravic, in sicer prehod umetniških del v javno domeno. Kaj to pravzaprav pomeni za ustvarjalni svet in umetniška dela?

V EU leta 2022 zaseženih 86 milijonov ponarejenih predmetov v vrednosti več kot 2 milijardi evrov

Skupno poročilo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino in Evropske komisije ugotavlja, da je bilo leta 2022 v Evropski uniji (EU) na zunanji meji in na notranjem trgu zaseženih približno 86 milijonov ponarejenih predmetov v vrednosti več kot 2 milijardi evrov, kar pomeni 3-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021.

Vloga pravic intelektualne lastnine pri lajšanju dostopa do financiranja za evropska zagonska podjetja

Skupna študija EUIPO in EPU z naslovom Patenti, blagovne znamke in financiranje zagonskih podjetij ugotavlja, da imajo evropska zagonska podjetja s pravicami intelektualne lastnine večjo verjetnost pridobitve sredstev s strani vlagateljev.

Za 30 milijonov evrov zasežene prepakirane hrane s pretečenim rokom

V Europolovi operaciji OPSON je bilo zaseženo za 30 milijonov prehranskih izdelkov. Glavni zaseženi izdelki so bili alkoholne pijače, žita, sadje, zelenjava, sladki izdelki, meso, morski sadeži, mlečni izdelki ter prehranska dopolnila.

2.040 ton ponarejenih pesticidov – največji zaseg doslej

EUROPOL je v osmi operaciji Srebrna sekira (Silver Axe) je aretiral 21 osumljencev zaradi proizvodnje in distribucije ponarejenih in nezakonitih pesticidov ter zasegel 2.040 ton ponarejenih pesticidov.

Poteka mesec kibernetske varnosti

Tudi letos poteka kampanja EU, ki je namenjena spodbujanju kibernetske varnosti med državljani in organizacijami EU ter razširjanju posodobljenih informacij o spletni varnosti z ozaveščanjem in izmenjavo dobrih praks.

KRŠITVE AVTORSKIH PRAVIC NA SPLETU V EU

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil tretjo študijo o razvoju na področju spletnih kršitev avtorskih pravic na filmih, glasbi in televizijskih vsebinah. Kršitve avtorskih pravic v digitalni dobi so namreč za imetnike pravic postale zelo resna težava.

EUROPOL objavil poročilo o finančnem in gospodarskem kriminalu

Agencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj (ang. European Union Agency for Law Enforcement Cooperation – Europol) je objavila poročilo o analizi finančnega in gospodarskega kriminala v EU. Poročilo temelji na kombinaciji operativnih vpogledov in strateških obveščevalnih podatkov, ki so jih Europolu prispevale države članice EU in Europolovi partnerji. Analizira vse finančne in gospodarske zločine, ki ...