Kako prepoznati ponaredek?

Cena

Je cena izdelka nenavadno nizka? Na internetu obstaja veliko spletnih mest, ki ponujajo izdelke prestižnih znamk po sumljivo nizkih cenah, nesorazmernih s cenami na trgu. Je mogoče, da je Gucci denarnica znižana na 20 evrov? To je prva varovalka pri prepoznavanju ponaredkov.

Ni pa vedno cena tista, po kateri lahko prepoznate ponaredke. Nekateri proizvajalci ponarejenih izdelkov se pred sumničavostjo kupcev zavarujejo tako, da svoje blago ponujajo po zelo podobni ceni, kot bi jo sicer odšteli za original. V takem primeru je treba preveriti še druge značilnosti izdelka.

Kakovost

Je izdelek slabše kakovosti, kot ste pričakovali? Ima vonj po lepilu, plastiki, kemikalijah ali umetnih dišavah? Ponaredek lahko izdajo podrobnosti: površni in neenakomerni šivi pri tekstilnih in usnjenih izdelkih, materiali slabše kakovosti, napačna umestitev deklaracije izdelka, narobe zapisano ime znamke ipd. Usnje mora imeti vonj po usnju, ponarejeni kozmetični izdelki in parfumi pa imajo lahko zelo močan sintetičen vonj. Če imate možnost, naredite primerjavo z originalom.

Če menite, da gre za ponaredek, se obrnite na proizvajalca originalnega izdelka ali preverite podatke na njegovi spletni strani. Številni proizvajalci imajo na svojih spletnih straneh informacije, ki strankam pomagajo odkriti ponaredke, vključno s fotografijami in opisi izvirnikov.

Prodajno mesto

Originalni izdelki priznanih znamk se ne prodajajo na plažah, tržnicah in pri uličnih prodajalcih, težje pa se je znajti na spletnih mestih. Zato si za bistvene informacije oglejte spletno stran proizvajalca oziroma ponudnika znamke, kjer so navedeni tudi podatki, kdo in kje prodaja njihove originalne izdelke in kdo so pooblaščeni prodajalci.

Embalaža

Preglejte embalažo – originalen izdelek je vedno v originalni embalaži. Je prispel v ceneni, poškodovani ali obrabljeni embalaži, brez embalaže ali oznake proizvajalca? Je logotip umeščen na pravem mestu? Je ime znamke črkovano pravilno, so navodila napisana le v neevropskih jezikih? Vsebuje deklaracija slovnične napake, ali je napisana v polomljeni slovenščini?

So zdravila pakirana samo v tablice (pritisni omot), ovojnina pa manjka? So izdelku priložena jamstva in certifikati?

 

Internet

Internet je najtežje nadzorovati in ne zahteva visokega finančnega vložka. Zaradi pogostih prevar na svetovnem spletu je tej tematiki posvečenih več informacij, ki jih najdete tukaj.