Spletne strani z nezakonito vsebino

spletne strani z nezakonito vsebino.pngBrez soglasja imetnikov pravic filmov, televizijskih serij, glasbe, literature in drugih vsebin ni dovoljeno dajati na voljo javnosti. Čeprav se vam ne zdi sporno, da s spleta na svoj računalnik naložite film, ki je na spletu nezakonito dostopen, pa ima takšno ravnanje lahko dolgotrajne posledice za vas in vse vpletene. Argument, da to vsi počnejo, ni upravičen. Tovrstno početje pomeni, da ustvarjalci, ki so vložili svoj čas in trud v razvoj kulturne ali umetniške vsebine, v kateri uživate in si z njo krajšate prosti čas, ne dobijo plačila za svoje delo. Namesto njih imajo velikokrat dobiček organizirane kriminalne združbe, ki so odgovorne za nezakonito spletno stran, dobiček pa pogosto uporabijo za financiranje organiziranega kriminala vseh vrst – kriminala, ki ga nikoli ne bi želeli zavestno podpirati.

Poleg tega lahko kot potrošnik postanete ranljivi za zlonamerno programsko opremo. Ta lahko iz vašega računalnika pridobi osebne podatke (npr. slike, podatke o kreditni kartici), ki nato pogosto končajo v rokah organiziranih kriminalnih združb. Pomislite, kaj vse hranite na svojem računalniku in koga vse vaša dejanja lahko še oškodujejo – če na računalniku hranite tudi občutljive podatke o svojih prijateljih ali družinskih članih, postanejo ranljivi tudi oni.

Čeprav se veliko spletnih strani z nezakonito vsebino ukine, še vedno obstaja možnost, da boste nehote obiskali tako spletno stran.

Bodite posebej pozorni, če opazite naslednje:

  • vsa vsebina je brezplačna, tudi najnovejši filmi, za ogled katerih je običajno treba plačati;
  • lahko gledate filme, ki so komaj prišli v kinematografe;
  • na spletni strani se pojavlja veliko oglasov;
  • na spletni strani so tipkarske napake;
  • naslov spletne strani je nenavaden;
  • takoj ste preusmerjeni na nov naslov spletne strani (redirect);
  • s tistimi, ki so odgovorni za spletno stran, ne morete stopiti v stik.

V nekaterih primerih je težko ugotoviti, ali spletna stran ponuja zakonite ali nezakonite vsebine. Kriminalne združbe, ki so odgovorne za nezakonite spletne strani, pogosto poskrbijo, da so njihove spletne strani videti enako kot tiste, ki ponujajo zakonite vsebine.

Evropska komisija je v letu 2018 prvič objavila seznam »Watch List«, na katerega so uvrščeni ponudniki storitev zunaj EU, ki so bili vpleteni v piratstvo ali prodajo ponarejenega blaga. Seznam se osredotoča na štiri področja poslovanja: spletne strani oziroma trgovine, ki ponujajo avtorsko varovane vsebine, platforme za e-trgovanje, spletne lekarne in fizične trge. Naslednji seznam je bil pripravljen v letu 2020, ki je veljal vse do decembra 2022, odkar velja trenutni.

Več o seznamu »Watch List« na strani Evropske komisije (v angleškem jeziku) je tukaj.