V akciji Europola zaseženo skoraj 22.000 domen

Tudi v letošnjem letu je bilo v okviru mednarodne operacije »In Our Sites« zaseženih več domen spletnih strani, ki so na prodaj ponujale ponarejene izdelke. Operacija »In Our Sites« poteka pod vodstvom Europola že od leta 2014, njen cilj pa je, da postane internet varnejši prostor za potrošnike.

V enajsti operaciji, pri kateri je sodelovalo 26 držav (nekatere članice EU ter druge države) in Ameriški urad za patente in znamke, je bilo zaseženih skoraj 22.000 domen, na katerih so preko spleta prodajali ponarejene farmacevtske izdelke, piratske filme in glasbo ter druge izdelke. Zaseženih je bilo skoraj 70.000 (stekleničk) parfumov, sledijo kozmetični izdelki in dodatki za mobitele (vsaka skupina nekaj čez 20.000), obleke (skoraj 9.000) ter škatle za detergente (7.480) in kondome (4.800).

Tovrstne spletne strani s ponaredki so vedno večji problem, saj lahko na ta način iznajdljive kriminalne združbe v kratkem času veliko zaslužijo, nato pa izbrišejo domene in hitro zakrijejo svoje internetne sledi. Organi pregona zato tej problematiki posvečajo vedno večjo pozornost.

Več o operaciji si lahko preberete na spletni strani Europola.