Kršitve avtorske pravice na spletu

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pod okriljem Urada EU za intelektualno lastino (EUIPO), je objavil novo študijo Kršitve avtorske pravice v EU s področja filma, glasbe in televizije.

Poročilo temelji na analizi 30 najpogosteje piratsko kopiranih ustvarjalnih del v posameznih državah članicah EU in kaže, da prizadene predvsem pred kratkim ustvarjena in objavljena dela. Pojavljata se dva vzorca: prvi je komercialni uspeh filmov v kinematografih – kopirajo se predvsem filmi ameriške produkcije (84 %), britanski, francoski in italijanski, kar skupno tvori 96 % celotnega filmskega piratstva EU. Drugi vzorec se nanaša na filme, ki so bili uspešni v državi produkcije filma, vendar niso bili deležni širše distribucije.

Okus in piratstvo v deželah EU hodita vštric – 30 najpogosteje piratsko kopiranih filmov v posamezni državi članici je enak ali zelo podoben 30 najpogosteje piratiziranih filmov EU. To pa ne velja za TV serije in glasbo.

Za kakšne številke gre? V obdobju januar – september 2018 je bilo nezakonito prenesenih 435 milijonov epizod najpogosteje piratsko kopirane TV serije Živi mrtveci v primerjavi s 45 milijoni prenosov najpogosteje piratsko kopiranega filma Liga pravičnih.

Pri glasbi se povezava med komercialnim uspehom in piratstvom kaže z zamudo – najbolj prodajani glasbeniki leta 2017 so bili piratsko kopirani šele leto kasneje. Prvo mesto glasbene lestvice zaseda Ed Sheeran s 7,5 mio EUR izgube.   

Kaj kopiramo Slovenci?

Najbolj kopirani filmi so bili Jumanji: Dobrodošli v džungli, A Ghost Story, Pirati s Karibov, Krčenje in Čudežna ženska. Najbolj kopirane TV serije so bile Zvezdne steze, Grand Tour, The Orville, Forged in Fire in The Bing Bang Theory. Na glasbeni lestvici najbolj kopiranih zaseda prvo mesto Luis Fonsi, sledijo Ed Sheeran, The Lumineers, Taylor Swift in Arcade Fire.

Kaj so kopirali sosedje? Avstrija in Hrvaška: A Ghost Story, Madžarska Vojna zvezd, Italija Thor: Ragnarok. V Angliji so s spleta najraje ukradli film A Ghost Story, v Nemčiji V mreži (The Circle), v Franciji pa Ligo pravičnih (Justice League).

Celotna študija v angleškem jeziku je dostopna na tej povezavi, slovenski povzetek pa tukaj.