Novice

Mladi Slovenci kupujejo vse več ponarejenih izdelkov in še naprej dostopajo do piratskih vsebin

Danes je svetovni dan boja proti ponarejanju in piratstvu, ki letos v ospredje postavlja mlade. Najnovejša raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino kaže, da je v zadnjem času v Sloveniji 37 % mladih, starih med 15 in 24 let, namenoma kupilo ponaredek, 20 % pa jih je zavestno dostopalo do piratskih vsebin.

Leta 2021 največ evropskih patentnih prijav na področju digitalnih komunikacij

Evropski patentni urad je objavil letno statistiko števila patentnih prijav po posameznih področjih in državah. Digitalne komunikacije so tesno prehitele medicinsko tehnologijo, ki je bila na prvem mestu leta 2020. Največ prijav je izviralo iz Združenih držav Amerike, najhitrejšo rast pa je zabeležila Kitajska. Slovenija je na 40. mestu, po številu prijav na prebivalca pa na 20. mestu.

V 21 državah zaseženih več kot 5 milijonov potencialno nevarnih igrač

Europol je od lanskega oktobra do konca letošnjega januarja v operaciji Ludus II zasegel več kot pet milijonov nevarnih igrač v skupni vrednosti več kot 18 milijonov evrov. Zasežene igrače so predstavljale tveganje za zdravje zaradi izpostavljenosti kemikalijam, zadušitvi, električnemu udaru, poškodbi sluha in nevarnosti požara.

Razmah ponarejenega in piratskega blaga med pandemijo

Poročilo Europola in EUIPO kaže, da se je distribucija ponarejenega blaga med pandemijo covida-19 močno povečala. Organi v EU so leta 2020 zasegli 66 milijonov ponarejenih izdelkov.

Slovenski zlikovci popušili*

Na nacionalni dan brez cigarete je brez zalog ostala slovenska kriminalna združba, vpletena v nedovoljeno proizvodnjo in distribucijo cigaret.

Zbirka orodij za boj proti ponarejanju

Evropska komisija je objavila poziv k predložitvi dokazov, v okviru katerega lahko zainteresirani podajo povratne informacije, ki bodo v pomoč pri razvoju učinkovitih orodij v boju proti ponarejanju.

Ali res jeste to, kar mislite, da jeste?

Prost pretok blaga po svetu možnost prevar povečuje, potvarjanje prehrambnih izdelkov pa je preraslo v industrijo, vredno več milijard dolarjev.

5,5 milijona zasegov

Finančna uprava Republike Slovenije je lani zasegla za 5,5 milijona EUR ponarejenih izdelko, med katerimi so bili oblačila, obutev, modni dodatki, igrače, avtomobilski deli in tehnično blago.

Pojav ponaredkov novih zdravil za zdravljenje bolezni COVID-19

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke opozarja na tveganje pojava ponaredkov novih zdravil za zdravljenje bolezni COVID-19.

Javno posvetovanje Evropske komisije glede seznama za nadzor ponarejanja in piratstva

Evropska komisija je začela javno posvetovanje glede novega seznama za nadzor ponarejanja in piratstva, s katerim želi identificirati najbolj problematične ponudnike spletnih storitev in tržna mesta zunaj EU, ki so vpleteni v piratstvo ali prodajo ponarejenega blaga.