Zasežena ponarejena oblačila, obutev in dodatki v vrednosti 87 milijonov EUR

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil poročilo o operaciji Fake Star, ki je potekala med marcem in decembrom lani. Izvajala se je pod vodstvom španske in grške policije ob podpori EUIPO. V operacijo je bilo vključenih 17 držav, od tega velika večina držav iz Evropske unije (Belgija, Bolgarija, Ciper, Francija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija) ter tretje države (Srbija, Ukrajina in Velika Britanija).

Državni organi so med operacijo preverjali komercialne in industrijske prostore, bolšje sejme, turistična območja, skladišča, trgovine in druge podobne kraje, kjer se lahko prodaja ponarejeno blago. Izvajali so tudi operativne dejavnosti v pristaniščih, trgovinah in malih podjetjih za distribucijo paketov za e-trgovino.

Poročilo ugotavlja, da prodaja ponarejenih oblačil, obutve in modnih dodatkov v Evropski uniji ostaja donosen trg za kriminalce. V operaciji je bilo zaseženo skoraj 2 milijona kosov ponarejenih izdelkov v skupni ocenjeni vrednosti 87 milijonov EUR. Ugotovljeno je bilo 258 kršitev znamk. Največkrat zaseženo blago so bili športni in luksuzni izdelki. Preiskave so potrdile, da kriminalci uporabljajo družabna omrežja za oglaševanje ponarejenih izdelkov in povezavo med ponarejanjem ter drugimi hudimi kaznivimi dejanji. Ponaredki so večinoma izvirali iz tretjih držav, in sicer iz Kitajske in Turčije, in so bili namenjeni prodaji na evropskem trgu.

Celotno poročilo (v angleškem jeziku) je dostopno na strani Observatorija, povzetek (v angleškem jeziku) pa tukaj.