Objava dokumenta za razpravo o kršitvah in uveljavljanju pravic intelektualne lastnine EUIPO Tech Watch

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je objavil drugo izdajo dokumenta za razpravo o kršitvah in uveljavljanju pravic intelektualne lastnine - Tech Watch. V tem dokumentu so zbrani prispevki članov strokovne skupine Observatorija za vpliv tehnologije in gostujočih strokovnjakov s področja kazenskega pregona, sodstva, zasebnega sektorja, akademske sfere in oddelka za digitalno preobrazbo urada EUIPO.

Prva izdaja tega dokumenta za razpravo je bila objavljena septembra 2020. Vključevala je šest tehnologij - veriženje blokov, umetno inteligenco, robotiko, 3D-tiskanje, nanotehnologijo in prostorsko računalništvo. V drugi izdaji so te tehnologije pregledane in vključene nove - internet stvari in mobilno omrežje 5G/6G, neplačljivi žetoni in kriptovalute, preiskovalna forenzična orodja ter kvantno računalništvo). Poleg tega je zaradi vse večjega poudarka na varstvu okolja, trajnostnem razvoju in potrebi po reševanju izzivov podnebnih sprememb v knjigi obravnavan tudi vpliv teh tehnologij na ta vprašanja.

Objava sovpada s strokovno delavnico, povezano s tekočo študijo urada EUIPO o kriminalnem načinu delovanja storilcev kaznivih dejanj zoper intelektualno lastnino, ki uporabljajo mobilne aplikacije.
Strokovne skupine Observatorija usmerjajo izvajanje projektov Observatorija na specializiranih področjih. Strokovnjaki podajajo svoja osebna mnenja - ne zastopajo nobene organizacije ali institucije.

Povezava do celotnega dokumenta (v angleščini)

Povezava do povzetka (v angleščini)