Novice

EUIPO in EUROPOL objavila skupno poročilo

EUIPO in EUROPOL sta objavila poročilo o različnih načinih povezanosti kaznivih dejanj s področja intelektualne lastnine z drugimi oblikami kriminalnih dejavnosti.

Poročilo EUIPO o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine

EUIPO je objavil poročilo o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine za leto 2020. Zaradi ponarejanja je vsako leto v EU izgubljenih 15 milijard EUR javnofinančnih prihodkov.

Skupna akcija URSIL in Pošte Slovenije

Z namenom ozaveščanja potrošnikov o tveganjih pri nakupu prek spleta, kjer se v praksi prodaja tudi veliko ponarejenega in piratskega blaga, sta Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) in Pošta Slovenije ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, izvedla skupno akcijo.

Ogromna škoda za gospodarstvo EU zaradi piratstva in ponarejanja

EUIPO že več let spremlja gospodarski vpliv ponarejanja v ključnih gospodarskih sektorjih EU in ocenjuje, da je zaradi ponarejanja v EU izgubljenih do 60 milijard EUR letno in 468.000 delovnih mest.

Analiza o tveganjih ponaredkov za potrošnike EU

EU Observatorij je objavil študijo o tveganjih ponaredkov za potrošnike. Ponarejeno blago lahko za končnega uporabnika predstavlja zelo nevarna tveganja, ki segajo od lažjih poškodb do nesreč s smrtnim izidom.

Skupno poročilo EUIPO in Europola o ponarejanju in piratstvu

Kazniva dejanja na področju intelektualne lastnine pokrivajo skoraj vsak proizvodni sektor. Trg ponarejenega blaga storilcem kaznivih dejanj zagotavlja priložnosti za ogromen dobiček. Ključna izvorna država za vse vrste ponarejenega blaga ostaja Kitajska.

Študija o mladih uporabnikih nezakonitih virov digitalnih vsebin

Mladi Evropejci med 15. in 24. letom starosti se čedalje bolj zavedajo potencialnih spletnih varnostnih tveganj in pomena spoštovanja zakonodaje pri dostopu do digitalnih vsebin, kot so glasba, filmi, serije in igre.

Nezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU

Glavna ugotovitev raziskave EUIPO o nezakoniti TV prek internetnega protokola (IPTV) je, da je razširjenost dejavnosti nezakonite IPTV v državah EU precejšnja. Na ravni EU nedovoljeno IPTV pretaka 3,6% prebivalcev.

Kršitve avtorskih pravic na spletu v EU

Poročilo EUIPO o dostopu do piratskih vsebin (TV programi, glasba in filmi) kaže na upad digitalnega piratstva v EU. Najpogostejši način dostopa do piratskih vsebin je pretakanje, največ kršitev pa je na področju dostopa do TV programov.