Novice

Trgovina s ponaredki

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Zloraba pomorskega kontejnerskega prometa v svetovni trgovini s ponaredki.

Domenski spori

Register .si je pripravil Smernice za postopek alternativnega reševanja domenskih sporov (ARDS). Vsebujejo informacije o poteku in posebnostih tega postopka, zlasti v primerih, kadar se stranke postopka udeležujejo brez profesionalnega zastopnika.

Zasežena ponarejena zdravila

V obsežni Europolovi akciji je bila zasežena večja količina zdravil in dopinških substanc v skupni vrednosti skoraj 73 milijonov evrov ter aretiranih skoraj 700 osumljencev.

Zasegi carin na mejah EU v 2019

Evropska komisija je objavila poročilo o zasegu blaga na mejah v letu 2019. Vključuje podatke o opisu, količinah, vrednosti blaga, poreklu, prevoznih sredstvih in za kakšno kršitev pravic intelektualne lastnine gre.

Seznam za nadzor ponarejanja in piratstva

Evropska komisija je objavila drugi seznam ponarejanja in piratstva, ki se osredotoča se na štiri področja poslovanja: spletne strani oziroma trgovine, ki ponujajo avtorsko varovane vsebine, platforme za e-trgovanje, spletne lekarne in fizične trge.

Kršitve avtorske pravice na spletu

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Kršitve avtorske pravice v EU s področja filma, glasbe in televizije.

V akciji Europola zaseženo skoraj 22.000 domen

V enajsti operaciji Europola »In Our Sites« je bilo zaseženih skoraj 22.000 domen s spletno prodajo ponarejenih farmacevtskih izdelkov, piratskih filmov in glasbe ter drugih izdelkov.

Izveden spletni seminar o ponarejanju

Urad je v sodelovanju s SRIP Tovarne prihodnosti, Finančno upravo RS in Združenjem slovenskih zastopnikov za intelektualno lastnino izvedel spletni seminar z naslovom “Ponarejanje – kako se zavarovati in ukrepati”.

Evropejci in spoštovanje intelektualne lastnine

Observatory je objavil študijo z naslovom Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki proučuje splošno poznavanja intelektualne lastnine in ozaveščenost o njenem in škodi, ki jo povzročijo kršitve.

Hrana in alkoholne pijače med najpogosteje zaseženimi izdelki

Rezultat 9. operacije OPSON je razgradnja 19. organiziranih kriminalnih združb, 406 aretiranih osumljencev, 26 000 pregledov, zaseženih 12 000 ton nezakonitih in potencialno škodljivih izdelkov v vrednosti 28 milijonov EUR.