Novice

V akciji Europola zaseženo skoraj 22.000 domen

V enajsti operaciji Europola »In Our Sites« je bilo zaseženih skoraj 22.000 domen s spletno prodajo ponarejenih farmacevtskih izdelkov, piratskih filmov in glasbe ter drugih izdelkov.

Izveden spletni seminar o ponarejanju

Urad je v sodelovanju s SRIP Tovarne prihodnosti, Finančno upravo RS in Združenjem slovenskih zastopnikov za intelektualno lastnino izvedel spletni seminar z naslovom “Ponarejanje – kako se zavarovati in ukrepati”.

Evropejci in spoštovanje intelektualne lastnine

Observatory je objavil študijo z naslovom Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki proučuje splošno poznavanja intelektualne lastnine in ozaveščenost o njenem in škodi, ki jo povzročijo kršitve.

Hrana in alkoholne pijače med najpogosteje zaseženimi izdelki

Rezultat 9. operacije OPSON je razgradnja 19. organiziranih kriminalnih združb, 406 aretiranih osumljencev, 26 000 pregledov, zaseženih 12 000 ton nezakonitih in potencialno škodljivih izdelkov v vrednosti 28 milijonov EUR.

Varno pretakanje video vsebin

Evropski potrošniški center Avstrija je v sodelovanju s F&MA (Film und Musik Austria) pripravil vodič za varno pretakanje video vsebin. Vodič potrošnikom ponuja koristne informacije za lažje prepoznavanje lažnih ali nelegalnih ponudnikov in ponudbe.

EUIPO in EUROPOL objavila skupno poročilo

EUIPO in EUROPOL sta objavila poročilo o različnih načinih povezanosti kaznivih dejanj s področja intelektualne lastnine z drugimi oblikami kriminalnih dejavnosti.

Poročilo EUIPO o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine

EUIPO je objavil poročilo o stanju na področju kršitev pravic intelektualne lastnine za leto 2020. Zaradi ponarejanja je vsako leto v EU izgubljenih 15 milijard EUR javnofinančnih prihodkov.

Skupna akcija URSIL in Pošte Slovenije

Z namenom ozaveščanja potrošnikov o tveganjih pri nakupu prek spleta, kjer se v praksi prodaja tudi veliko ponarejenega in piratskega blaga, sta Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) in Pošta Slovenije ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, izvedla skupno akcijo.

Ogromna škoda za gospodarstvo EU zaradi piratstva in ponarejanja

EUIPO že več let spremlja gospodarski vpliv ponarejanja v ključnih gospodarskih sektorjih EU in ocenjuje, da je zaradi ponarejanja v EU izgubljenih do 60 milijard EUR letno in 468.000 delovnih mest.

Analiza o tveganjih ponaredkov za potrošnike EU

EU Observatorij je objavil študijo o tveganjih ponaredkov za potrošnike. Ponarejeno blago lahko za končnega uporabnika predstavlja zelo nevarna tveganja, ki segajo od lažjih poškodb do nesreč s smrtnim izidom.