Na trgu 15 000 ton nezakonite hrane in pijače

Europol in Interpol sta nadaljevala z operacijo OPSON 2020, ki je bila tokrat usmerjena v trgovino s ponarejeno in nekvalitetno hrano in pijačo. Deseta operacija te vrste je potekala od decembra 2020 do junija 2021 in je vključevala organe pregona iz 72 držav, vključno s 26 državami članicami EU. Operacijo so podprli tudi Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in varnost hrane (GD SANTE), Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO), nacionalni regulativni organi za živila in partnerji iz zasebnega sektorja.

Povzetek operacije OPSON:

- 15 451 ton zaseženih prepovedanih proizvodov,

- 53,8 milijona EUR je vrednost zaseženih proizvodov,

- 68 000 opravljenih preverb,

- 663 izdanih nalogov za prijetje,

- 2 409 preiskanih lokacij,

- 42 razkrinkanih kriminalnih mrež.

Med glavne nezakonite zasežene izdelke spadajo alkoholne pijače, prehranska dopolnila, žita, sadje, zelenjava, sladkor, meso, mesni in perutninski izdelki, morski sadeži, mlečni izdelki, živina, začimbe, olje za kuhanje, brezalkoholne pijače, kava, čaj, konzervirana hrana in hrana za živali.

Poročilo navaja nekaj primerov zasegov. Zasežena je bila večja količina školjk, neprimernih za prehrano, skupaj s 120 000 EUR, 25 vozili in 12 plovili.

Pri ponarejenih alkoholnih pijačah so kriminalne združbe z barvili spreminjale kakovost pijač. Zaseg je vključeval 47 660 litrov viskija in 9 550 litrov alkohola za proizvodnjo. Zaseženih je bilo 1,7 milijona litrov vina, piva in drugih alkoholnih pijač.

Preiskovalci so se osredotočili tudi na med. Tega ponarejevalci mešajo s cenejšim koruznim sirupom in sladkornim trsom. Ker je med take vrste na trgu cenejši, so čebelarji prisiljeni postopoma zniževati cene pristnih izdelkov, kar ogroža dejavnost, vodi do zmanjšanja proizvodnje in manjše populacije čebel. Zaseženih je bilo 51 000 kg ponarejenega medu.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.