Rezultati boja proti tihotapljenju živil

Europol in Interpol sta objavila skupno poročilo o rezultatih globalne operacije OPSON IX. Operacija je preiskovala preprodajo ponarejenih in podstandardnih prehranskih izdelkov ter pijač. Potekala je od decembra 2019 do junija 2020, sodelovalo je 77 držav s celega sveta. Med operacijo je bilo opravljenih 27.579 pregledov, razbitih 19 organiziranih kriminalnih združenj in pridržanih 407 osumljencev. Zaseženo je bilo 12.000 ton nevarnih živil v vrednosti 40 milijonov USD. Od tega je bilo največ hrane za živali, alkoholnih pijač, sadja, zelenjave in stročnic.

Pri kršenju pravic intelektualne lastnine je večina kriminalnih dejavnosti povezanih z nedovoljeno uporabo znamke in zaščitene označbe porekla.

Kot navaja skupno poročilo, morajo države glede na nedavno globalno zdravstveno krizo ponovno oceniti svoj pristop k reševanju varnosti dobavne verige. Nezakonita trgovina in mesni izdelki predstavljajo grožnjo za javno zdravje in lahko pomenijo dodatna tveganja v okviru pandemije COVID-19, saj se lahko okužbe hitro širijo med delavci mesnopredelovalnih obratov ali na specializiranih trgih.
 

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.