Novice

Svetovni dan boja proti ponarejanju

8. junija je svetovni dan boja proti ponaredkom. V skupni študiji EUIPO in OECD so ocenili, da ponarejeni izdelki predstavljajo 6,8 % uvoza v EU v vrednosti 121 milijard EUR.

Rezultati boja proti tihotapljenju živil

Europol in Interpol sta objavila skupno poročilo o rezultatih globalne operacije OPSON IX, ki je preiskovala preprodajo ponarejenih in podstandardnih prehranskih izdelkov ter pijač.

Vodič tehnologij proti ponarejanju

EUIPO je objavil Vodič tehnologij proti ponarejanju, ki opisuje tehnologije, s katerimi je mogoče ugotoviti, ali gre pri izdelkih za originale ali ponaredke, predstavi prednosti določene tehnologije, glavne značilnosti in oceno stroškov.

Ponarejena COVID-19 cepiva

Po svetu so se, tudi preko spleta, začela pojavljati ponarejena COVID-19 cepiva. Interpol je v boju proti tem kriminalnim mrežam.

Trgovina s ponaredki

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Zloraba pomorskega kontejnerskega prometa v svetovni trgovini s ponaredki.

Domenski spori

Register .si je pripravil Smernice za postopek alternativnega reševanja domenskih sporov (ARDS). Vsebujejo informacije o poteku in posebnostih tega postopka, zlasti v primerih, kadar se stranke postopka udeležujejo brez profesionalnega zastopnika.

Zasežena ponarejena zdravila

V obsežni Europolovi akciji je bila zasežena večja količina zdravil in dopinških substanc v skupni vrednosti skoraj 73 milijonov evrov ter aretiranih skoraj 700 osumljencev.

Zasegi carin na mejah EU v 2019

Evropska komisija je objavila poročilo o zasegu blaga na mejah v letu 2019. Vključuje podatke o opisu, količinah, vrednosti blaga, poreklu, prevoznih sredstvih in za kakšno kršitev pravic intelektualne lastnine gre.

Seznam za nadzor ponarejanja in piratstva

Evropska komisija je objavila drugi seznam ponarejanja in piratstva, ki se osredotoča se na štiri področja poslovanja: spletne strani oziroma trgovine, ki ponujajo avtorsko varovane vsebine, platforme za e-trgovanje, spletne lekarne in fizične trge.

Kršitve avtorske pravice na spletu

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Kršitve avtorske pravice v EU s področja filma, glasbe in televizije.