Ali res jeste to, kar mislite, da jeste?

Goljufije s hrano naraščajo, zaskrbljujoče je, da so zelo razširjene in se jim je težko izogniti. Prost pretok blaga po svetu možnost prevar povečuje, potvarjanje prehrambnih izdelkov pa je preraslo v industrijo, vredno več milijard dolarjev. Po nekaterih ocenah naj bi bilo kar deset odstotkov tega, kar pojemo, ponarejenega. Če gre pri kupovanju ponaredkov različnih izdelkov največkrat za zavestno dejanje, se ponarejeni hrani težko izognejo celo ozaveščeni potrošniki.

Pretečeno repično olje + klorofil + beta karoten = ekstra deviško oljčno olje

Draga restavracija in varnostni ukrepi? Nemška kanclerka in italijanski predsednik sta večkrat obedovala v restavracijah, za katere se je izkazalo, da so v dobri veri postregle z oljčnim oljem, ki je bilo sestavljeno po zgornji formuli. Model delovanja je preprost: goljufi ukradejo imena resničnih podjetij in prodajajo ponarejeno olje ali pa so na steklenicah navedene neobstoječe stiskalnice oljk, izmišljeni naslovi in obrati, ki ne obstajajo.

V Italiji deluje posebna enota, ki skrbi za zaščito gastronomske dediščine. Največ se ukvarja z najbolj prodajanim in izvažanim izdelkom, oljčnim oljem.

Tako so v Apuliji, kjer so največji oljčni nasadi, preiskovalci odkrili eno najdrznejših goljufij. Na sled so ji prišli zaradi prodajne cene oljčnega olja, ki je bila nižja od proizvodne. S preiskovalnimi metodami, ki jih uporabljajo tudi v boju proti mafiji, so odkrili zločinsko združbo s 34 člani. Z velikimi tovornjaki cisternami so se izognili italijanskemu sistemu nadzora nad hrano. Repično olje so v skrivnem obratu predelali v ponarejeno oljčno olje. Prevzemniki so ga razvozili gostinskim lokalom po Italiji, Švici in Nemčiji. V olju je bilo vse, razen oljk.

Ponarejanje je preprosto in zelo dobičkonosno. V dveh letih je le ta združba zaslužila 7 milijonov EUR. Policija redno ukrepa, vendar nekateri proizvajalci odkrito kršijo zakone. Posel se izplača, saj tovrstne goljufije pogosto ne dobijo sodnega epiloga, kazni pa so nizke.

S ponarejeno hrano se je začela ukvarjati tudi mafija. Leta 2017 so med prijetjem članov kalabrijske zločinske tolpe odkrili ponarejeno oljčno olje, izdelano iz industrijskih maziv in namenjeno izvozu v ZDA. V Italiji mafija nadzoruje celotne sektorje živilske industrije. Po vsem svetu dobro organizirane kriminalne mreže sodelujejo pri prodoru v zapletene dobavne verige.

Tun s krompirjem in nitriti

Pred časom je pozornost trgovcev z ribami zbudila cena tunine. Ta je bila na pogled višje kakovosti zaradi rdeče barve mesa, ki je pri potrošnikih najbolj zaželena in zato najdražja. Trgovci so prijavili sum obdelave surovega mesa, ki se je izkazal za upravičen. Meso tunov, ujetih ob obalah Srednje Amerike, je imelo rjavo meso in ni bilo primerno za surovo uživanje. Vendar so se v velikih ribjih pakirnicah znašli. Tunini so vbrizgali slanico, da je meso postalo težje, za »bolj zdrav« videz pa so meso obarvali s kemikalijami - nitriti.

S tako obdelano tunino se je leta 2017 zastrupilo skoraj 500 ljudi, zato se je odzvala Evropska komisija. Pri operaciji, pri kateri je sodeloval tudi Europol, so odkril eno največjih prevar, povezanih s hrano. Zasegli so rekordnih 131 ton tunine, razbili eno največjih hudodelskih združb, priprli 79 osumljencev, ki so delovali v več skrivnih obratih v Španiji, Franciji, Italiji in na Malti.

Pristna govedina s konjskim mesom

Ko se je cena govedine na Irskem leta 2021 nenadoma zelo znižala, je tamkajšnji vodja Urada za varno hrano naročili analizo DNK. Ugotovili so, da je bilo govejemu mesu dodano konjsko meso. Nahajalo se je v številnih izdelkih, kjer ga ne bi smelo biti. Odkrili so, da ne gre le za meso, uvoženo na Irsko, ampak tudi za obsežno mednarodno goljufijo. Tovrsten nadzor je zamuden, saj zahteva natančen pregled nabavne verige - od izdelovalcev živil iz govedine, njihovih dobaviteljev, trgovcev na debelo, ki kupujejo meso od posrednikov in sklepajo spletne kupčije za stotisoče ton mesa.

Več v filmu Goljufije s hrano in organiziran kriminal, Televizija Slovenija (TVS), januar 2022.