5,5 milijona zasegov

Oblačila, obutev, modni dodatki, igrače, avtomobilski deli, tehnično blago – Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je lani zasegla za 5,5 milijona EUR ponarejenih izdelkov.

Ponaredki najpogosteje pridejo v Slovenijo v ladijskih zabojnikih ali prek hitre pošte s Kitajske, Hongkonga, Turčije, Singapurja in Indije. Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je največkrat namenjeno prejemnikom iz Češke, Madžarske, Hrvaške in Avstrije.

FURS je zasegel skoraj 325.000 izdelkov v 470 pošiljkah. Za primerjavo: leta 2015 je bilo pošiljk še 2.670, vrednost pa 29 milijonov EUR. To pa ne pomeni, da potrošniki kupujejo manj ponaredkov – pošiljke s ponaredki se težje odkrijejo, ker so poslane v manjših paketih po hitri pošti.

Spletne trgovine predstavljajo veliko težavo za organe pregona, saj so številne krinka različnih kriminalnih združb, ki dobiček nato vlagajo v nadaljnje nezakonite posle. V EU vsako leto prispe za 121 milijard EUR ponarejenega blaga. Glede na ocene, svetovno gospodarstvo zaradi ponaredkov letno izgubi 500 milijard dolarjev. Večino ponarejenih izdelkov gre v uničenje, včasih tudi na stroške kupca ponaredka.