Novice

Spletne kršitve avtorske pravice v EU

EUIPO je objavil poročilo o kršitvah avtorskih pravic na spletu v EU, katerega glavni zaključek je, da je digitalno piratstvo pri vseh vrstah vsebin v upadu.

Zaseg 2,6 mio € ponarejenega blaga

V mednarodni operaciji In Our Sites, ki je potekala med majem in novembrom letos, je bilo zaseženo 2,6 mio EUR ponarejenega blaga in prijetih 12 osumljencev.

Zloraba e-trgovanja za trgovino s ponarejenim blagom

Observatorij, ki deluje v okviru EUIPO, je v sodelovanju z OECD objavil novo študijo z naslovom Zloraba e-trgovanja za trgovino s ponarejenim blagom

Zloraba elektronskih plačilnih sredstev

Strokovna skupina za sodelovanje s posredniki je pripravila dokument o razpravi o izzivih in dobrih praksah proti zlorabam elektronskih plačilnih storitev za dejavnosti, ki kršijo pravice intelektualne lastnine

Prodaja prek spletnih platform za trgovanje

Urad EU za intelektualno lastnino je objavil raziskavo o računih ponudnikov na platformah tretjih oseb za trgovanje, ki proučuje spletne poslovne modele, s katerimi se kršijo pravice intelektualne lastnine.

Razstava "Ustvarjalnost je super hrana"

Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju v Ljubljani je med 1. avgustom in 15. septembrom 2021 na ogled razstava "Ustvarjalnost je super hrana", ki povezuje intelektualno lastnino s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.

Na trgu 15 000 ton nezakonite hrane in pijače

V 10. operaciji OPSON 2020 je bilo zaseženo 15 000 ton nezakonite hrane in pijače v vrednosti 53,8 milijona EUR in razkrinkano 42 kriminalnih združb.

Kako ukrepati, če spletne trgovine ponujajo ponaredke vaših izdelkov?

EUIPO je vzpostavil novo spletno stran, ki vsebuje informacije o sistemih obveščanja, programih varstva PIL in kontaktnih točkah spletnih trgovin za obveščanje v primeru ugotovljenih ponaredkov v spletnih trgovinah.

Kršitev pravic intelektualne lastnine na družbenih omrežjih

EUIPO je objavil študijo "Spremljanje in analiziranje družbenih omrežij glede kršenja pravic intelektualne lastnine", ki analizira obseg in pogostost kršenja pravic intelektualne lastnine na družbenih omrežjih.

Nova pravila o DDV pri e-trgovanju

S 1. julijem 2021 stopi v veljavo Direktiva Sveta (EU) o DDV 2017/2455, ki prinaša spremembe pri e-trgovanju.