Študija o vplivu umetne inteligence na kršenje ter uveljavljanje avtorske pravice in modelov

Maja 2021 je Svet Evropske Unije vključil kriminaliteto na področju intelektualne lastnine med deset najpomembnejših prednostnih nalog v boju proti organiziranemu kriminalu, ki jih je treba obravnavati v obdobju 2022–2025.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (European Union Intellectual Property Office - EUIPO) je že leta 2019 ustanovil strokovno skupino za preučevanje in spremljanje vpliva tehnologije. Skupino sestavljajo strokovnjaki z znanjem in praktičnimi izkušnjami s področja spremljanja vpliva novih in nastajajočih tehnologij na kršenje ter uveljavljanje pravic intelektualne lastnine.

Študija, ki jo je strokovna skupina EUIPO objavila marca 2022, ugotavlja, da se uporaba tehnologij umetne inteligence za kriminalne namene, vključno s kršenjem avtorske pravice in modela, povečuje.

Študija po drugi strani opredeljuje tudi številne priložnosti, kako lahko umetna inteligenca izboljša učinkovitost pri odkrivanju kršitev avtorske pravice in modelov ter pri njihovem uveljavljanju, saj se lahko uporablja za izvajanje številnih različnih funkcij, od zaznavanja, utemeljevanja in ukrepanja do ocenjevanja in celo predvidevanja. Trenutno so glavna področja razvoja umetne inteligence strojno učenje, obdelava naravnega jezika, računalniški vid, ekspertni sistemi in razložljiva umetna inteligenca.

Kot eno od ključnih področij izstopa strojno učenje, ki ga je mogoče uporabiti za razvoj orodij kazenskega pregona, kot so analiza velikih količin informacij za odkrivanje groženj in odkrivanje programskih robotov socialnega inženiringa, skeniranje slik za odkrivanje lažnih strani ali nezakonitih vsebin, izboljšanje orodij za samodejno prepoznavanje vsebine in zagotavljanje vpogledov za ugotavljanje vzorcev kršitev.

Strokovnjaki in oblikovalci politik umetni inteligenci namenjajo vse večjo pozornost. Velik potencial imajo tudi druge tehnologije, izboljšane z umetno inteligenco, kot so kvantno računalništvo, veriženje podatkovnih blokov, 3D-tiskanje, generativno načrtovanje, storitve v oblaku in robotika. Umetna inteligenca lahko opredeli in prednostno razvrsti tveganja, takoj prepozna zlonamerno opremo na omrežju, vodi odziv na incident ter zazna vdore, preden se zgodijo.

Študija Urada Evropske unije za intelektualno lastnino o vplivu umetne inteligence na kršenje ter uveljavljanje avtorske pravice in modelov (v angleščini)