Goljufije s hrano: Europol zasegel približno 27.000 ton hrane in pijače

Europol je prejel poročila iz 26* držav (med katerimi je tudi Slovenija), da je bilo zaseženih skoraj 27.000 ton ponarejene hrane. Operativne dejavnosti so podpirali Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in varnost hrane (GD SANTE), Generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja (GD AGRI) in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), pa tudi nacionalni regulativni organi za hrano in partnerji iz zasebnega sektorja. INTERPOL je usklajeval dejavnosti, ki so potekale zunaj EU. 
Operacije proti goljufijam s hrano so usmerjene proti kriminalnim mrežam, ki lahko resno škodujejo zdravju in varnosti potrošnikov. Od pokvarjene tune do ponarejene vodke z metilnim alkoholom in ponarejenih vitaminov - nezakonita hrana in pijača predstavljata resno grožnjo državljanom EU, ki se pogosto ne zavedajo, da uživajo strupene izdelke. Nacionalni organi so za odkrivanje kriminalnih dejavnosti izvajali preglede na carinskih območjih, fizičnih in spletnih tržnicah ter v celotni verigi preskrbe s hrano. Operativni ukrepi so bili osredotočeni na goljufije z morsko hrano ter izvajali ciljno usmerjene ukrepe v zvezi z alkoholom in vinom. 

Ponarejeno vino
Italijanski karabinjerji NAS so sodnim organom prijavili lastnike vinske kleti, ki so proizvajali in tržili prefinjeno in spremenjeno vino. Proizvajalci so na nekatere etikete dodajali vodo in sladkor. Drugim so dodali naravne arome, ki niso ustrezale kakovosti vina, ki so ga oglaševali kupcem. V nekaterih primerih so navedli tudi višjo vsebnost alkohola od dejanske. Italijanski organi so zasegli vinsko klet, 11 motornih vozil in 1 milijon litrov vina.

Gardenije namesto žafrana
Španska civilna garda (Guardia Civil) je razbila kriminalno mrežo, ki je molekularno spremenjeno gardenijo prodajala kot zelo drago začimbo žafran. Osumljenci so izvleček gardenije uvažali iz Azije. Nacionalni organi so preiskali tri podjetja, aretirali 11 oseb in zasegli 10.000 kg izvlečka gardenije, ki bi bil - če bi ga prodajali kot žafran - vreden približno 750.000 EUR. Ta primer opozarja tudi na vse pogostejši pojav: v zadnjem času je vse več začimb in dišavnic ponarejenih in se z njimi trguje.

Slabo meso 
Operativni ukrepi so bili usmerjeni tudi v meso, ki ni primerno za uživanje. V enem od ukrepov je portugalski organ, pristojen za varnost hrane in gospodarski nadzor (Autoridade de Segurança Alimentar e Económica), izvedel operacijo proti skrivni klavnici. Policisti so vdrli v dve hiši, za kateri so sumili, da se uporabljata kot lokaciji za nezakonit zakol in peko prašičev. V akciji so zasegli 60 trupel prašičev. Policisti so razstavili lokaciji, ki nista imeli dovoljenja, imeli so slabe higienske pogoje in veterinarski nadzor - vse to je za takšne dejavnosti obvezno. Ker tam proizvedenega mesa ni bilo mogoče izslediti, ni izpolnjevalo minimalnih pogojev za uživanje. V drugih operacijah, ki so bile usmerjene v nezakonito trgovino z mesom, je bilo zaseženo konjsko meso, ki ni bilo primerno za uživanje, staro meso za ponovno vključitev v verigo preskrbe s hrano in predelana živila s pretečenim rokom uporabe.  

Sveže ribe ali ne
Francija, Italija in Švica so izvajale dejavnosti vzorčenja rib. Preverjali so, ali je navedba "svežine" na etiketi resnična ali goljufiva. Vzorci so bili zbrani ter nato obdelani in analizirani v skladu s standardnim operativnim postopkom. Rezultati so pokazali kazalnike goljufij, zaradi katerih bodo prihodnji inšpekcijski pregledi učinkovitejši. 

Europolovo Koordinirano koalicijo za boj proti kaznivim dejanjem na področju intelektualne lastnine sofinancira urad EUIPO.

Sodelujoče države, ki poročajo Europolu:
* Avstrija, Belgija, Bolgarija, Kolumbija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija, Združene države Amerike.