Novice

Razstava "Ustvarjalnost je super hrana"

Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju v Ljubljani je med 1. avgustom in 15. septembrom 2021 na ogled razstava "Ustvarjalnost je super hrana", ki povezuje intelektualno lastnino s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.

Na trgu 15 000 ton nezakonite hrane in pijače

V 10. operaciji OPSON 2020 je bilo zaseženo 15 000 ton nezakonite hrane in pijače v vrednosti 53,8 milijona EUR in razkrinkano 42 kriminalnih združb.

Kako ukrepati, če spletne trgovine ponujajo ponaredke vaših izdelkov?

EUIPO je vzpostavil novo spletno stran, ki vsebuje informacije o sistemih obveščanja, programih varstva PIL in kontaktnih točkah spletnih trgovin za obveščanje v primeru ugotovljenih ponaredkov v spletnih trgovinah.

Kršitev pravic intelektualne lastnine na družbenih omrežjih

EUIPO je objavil študijo "Spremljanje in analiziranje družbenih omrežij glede kršenja pravic intelektualne lastnine", ki analizira obseg in pogostost kršenja pravic intelektualne lastnine na družbenih omrežjih.

Nova pravila o DDV pri e-trgovanju

S 1. julijem 2021 stopi v veljavo Direktiva Sveta (EU) o DDV 2017/2455, ki prinaša spremembe pri e-trgovanju.

Svetovni dan boja proti ponarejanju

8. junija je svetovni dan boja proti ponaredkom. V skupni študiji EUIPO in OECD so ocenili, da ponarejeni izdelki predstavljajo 6,8 % uvoza v EU v vrednosti 121 milijard EUR.

Rezultati boja proti tihotapljenju živil

Europol in Interpol sta objavila skupno poročilo o rezultatih globalne operacije OPSON IX, ki je preiskovala preprodajo ponarejenih in podstandardnih prehranskih izdelkov ter pijač.

Vodič tehnologij proti ponarejanju

EUIPO je objavil Vodič tehnologij proti ponarejanju, ki opisuje tehnologije, s katerimi je mogoče ugotoviti, ali gre pri izdelkih za originale ali ponaredke, predstavi prednosti določene tehnologije, glavne značilnosti in oceno stroškov.

Ponarejena COVID-19 cepiva

Po svetu so se, tudi preko spleta, začela pojavljati ponarejena COVID-19 cepiva. Interpol je v boju proti tem kriminalnim mrežam.

Trgovina s ponaredki

Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je objavil novo študijo Zloraba pomorskega kontejnerskega prometa v svetovni trgovini s ponaredki.