Novice

Zbirka orodij za boj proti ponarejanju

Evropska komisija je objavila poziv k predložitvi dokazov, v okviru katerega lahko zainteresirani podajo povratne informacije, ki bodo v pomoč pri razvoju učinkovitih orodij v boju proti ponarejanju.

Ali res jeste to, kar mislite, da jeste?

Prost pretok blaga po svetu možnost prevar povečuje, potvarjanje prehrambnih izdelkov pa je preraslo v industrijo, vredno več milijard dolarjev.

5,5 milijona zasegov

Finančna uprava Republike Slovenije je lani zasegla za 5,5 milijona EUR ponarejenih izdelko, med katerimi so bili oblačila, obutev, modni dodatki, igrače, avtomobilski deli in tehnično blago.

Pojav ponaredkov novih zdravil za zdravljenje bolezni COVID-19

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke opozarja na tveganje pojava ponaredkov novih zdravil za zdravljenje bolezni COVID-19.

Javno posvetovanje Evropske komisije glede seznama za nadzor ponarejanja in piratstva

Evropska komisija je začela javno posvetovanje glede novega seznama za nadzor ponarejanja in piratstva, s katerim želi identificirati najbolj problematične ponudnike spletnih storitev in tržna mesta zunaj EU, ki so vpleteni v piratstvo ali prodajo ponarejenega blaga.

Spletne kršitve avtorske pravice v EU

EUIPO je objavil poročilo o kršitvah avtorskih pravic na spletu v EU, katerega glavni zaključek je, da je digitalno piratstvo pri vseh vrstah vsebin v upadu.

Zaseg 2,6 mio € ponarejenega blaga

V mednarodni operaciji In Our Sites, ki je potekala med majem in novembrom letos, je bilo zaseženo 2,6 mio EUR ponarejenega blaga in prijetih 12 osumljencev.

Zloraba e-trgovanja za trgovino s ponarejenim blagom

Observatorij, ki deluje v okviru EUIPO, je v sodelovanju z OECD objavil novo študijo z naslovom Zloraba e-trgovanja za trgovino s ponarejenim blagom

Zloraba elektronskih plačilnih sredstev

Strokovna skupina za sodelovanje s posredniki je pripravila dokument o razpravi o izzivih in dobrih praksah proti zlorabam elektronskih plačilnih storitev za dejavnosti, ki kršijo pravice intelektualne lastnine

Prodaja prek spletnih platform za trgovanje

Urad EU za intelektualno lastnino je objavil raziskavo o računih ponudnikov na platformah tretjih oseb za trgovanje, ki proučuje spletne poslovne modele, s katerimi se kršijo pravice intelektualne lastnine.