Za 30 milijonov evrov zasežene prepakirane hrane s pretečenim rokom

Zadnja, že 12. operacija OPSON, ki jo koordinira Europol in preganja razpečevanje ponarejene hrane in pijače, je potekala med decembrom 2022 in aprilom 2023.

Tokrat je bil poudarek na evropskem trgu, kjer so bile dejavnosti usmerjene v goljufije s hrano na carinskih območjih, fizičnih in e-trgovinah ter v celotni verigi preskrbe s hrano.

Glavni zaseženi izdelki so bili alkoholne pijače, žita, sadje, zelenjava, sladki izdelki, meso, morski sadeži, mlečni izdelki ter prehranska dopolnila.

Ugotovljen je bil trend ponovnega označevanja živil s pretečenim rokom uporabe v obsegu brez primere. Kriminalne združbe so od podjetij za odstranjevanje odpadkov kupile živila, ki bi morala biti uničena, izbrisala datum poteka živila in natisnila nove nalepke. Ne le da je kakovost živil slaba, taka hrana predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Tovrstno početje so odkrili v podjetjih v Franciji, Nemčiji, Italiji, Litvi in ​​Španiji in zasegli 1,5 milijona paketov.

Španska civilna garda je odkrila šunko brez označbe sledljivosti s prirejenim rokom uporabe. Zaseženih je bilo skoraj 50.000 kg šunke in klobas. Druga preiskava je razbila kriminalno mrežo, ki je preprodajala pretečeno meso, ribe in morske sadeže. Pri goljufiji s sladkorjem so osumljenci izvažali izdelke, ki so jih predstavljali kot grozdne derivate in zgoščeni grozdni sok. Tako so potrojili prodajne cene.

Posebno pozornost je OPSON namenil zlorabi zaščitenih imen živil. V Združenem kraljestvu so odkrili primere neskladnosti pri izdelkih, kot so siri feta, parmigiano reggiano in grana padano, pri pršutu iz Parme ter nekaterih lokalnih izdelkih.

Europol je med operacijo zasegel 8000 ton prepovedanih izdelkov, 6,5 milijona litrov pretežno alkoholnih pijač, opravil 400 pregledov, izdal rekordnih 143 nalogov za prijetje, opravil 168 hišnih preiskav, pravosodnim organom prijavil 119 posameznikov in razbil šest kriminalnih mrež.

Europolovo usklajeno koalicijo za boj proti kriminalu na področju intelektualne lastnine sofinancira EUIPO za boj proti kriminalu na področju intelektualne lastnine.

Operacija je vključevala organe pregona iz 18 držav članic EU in sedmih drugih držav, podprli pa so jo Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in varnost hrane (DG SANTE), Generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja (DG AGRI) in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), pa tudi nacionalni regulativni organi za hrano in partnerji iz zasebnega sektorja.