Varno pretakanje video vsebin

Safer_Streaming.JPGŠe pred pandemijo koronvirusa je bil trg za pretakanje vsebin kot so TV-serije in filmi v porastu. Tekom pandemije se je še povečalo povpraševanje na tem področju. Potrošniki, ki iščejo ponudbe za pretakanje TV-serij ali filmov na internetu, pogosto najdejo neznane spletne strani s posebno ugodnimi ponudbami poleg znanih vodilnih na trgu. Takšne ponudbe se pogosto izkažejo za lažne ali piratske.

Lažne strani se le pretvarjajo, da ponujajo naročnine ali vsebine. Pri tem ujamejo neizkušene uporabnike v past lažnih naročnin in zlorabijo njihove osebne podatke. Poleg prihodkov od prenosa zajetih podatkov se te nezakonite spletne strani financirajo tudi z namestitvijo agresivnega oglaševanja. Piratske strani nudijo ukradene vsebine, ki so avtorsko zaščitene. Delujejo zakonite, da zvabijo uporabnike k ogledu ali nakupu ukradene vsebine, pri tem pa ukradejo njihove zasebne podatke. Uporabniki lahko naletijo tudi na kombinacije piratskih in lažnih strani.

Druga spletna mesta ponujajo tudi svoje pretakanje ali predvajalnik programske opreme za prenos. Takšna oprema je lahko škodljiva iz številnih razlogov. Pogosto povzroči veliko škodo, ko stranke namestijo računalniške viruse ali zlonamerno programsko opremo. Problem je tudi nezakonit prenos zaščitenih vsebin na družbenih omrežjih in platformah za delitev videov.

V okviru prevar in goljufij, povezanih z nepoštenimi poslovnimi praksami pri spletni prodaji blaga in storitev, je bil zaznan porast le-teh pri uporabnikih storitev videa na zahtevo oziroma pretočnih prenosih video vsebin.

Evropski potrošniški center Avstrija je zato v sodelovanju s F&MA (Film und Musik Austria) pripravil vodič za varno pretakanje video vsebin, ki potrošnikom ponuja koristne informacije za lažje prepoznavanje lažnih ali nelegalnih ponudnikov in ponudbe.