Študija o mladih uporabnikih nezakonitih virov digitalnih vsebin

Študija o mladih uporabnikih nezakonitih virov digitalnih vsebin.jpgNedavna raziskava IP Youth scoreboard 2019, ki jo je objavil Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), kaže, da 51 % mladih Evropejcev med 15. in 24. letom starosti v zadnjem letu ni uporabljalo, predvajalo ali prenašalo vsebin iz nezakonitih virov. Tovrstna študija iz leta 2016 je pokazala, da se je tedaj samo 40 % mladih izogibalo uporabi nezakonitih virov digitalnih vsebin.

Raziskava kaže tudi zmanjšanje odstotka mladih, ki namerno uporabljajo nezakonite vire digitalnih vsebin, kot so glasba, filmi, serije in igre: 21 % v letu 2019 v primerjavi s 25 % v letu 2016.

Rezultati nakazujejo, da je zmanjšanje morda povezano z naraščajočim razponom in cenovno dostopnostjo naročniških storitev z digitalnimi vsebinami. 22 % anketiranih trdi, da so pripravljeni plačati za takšne storitve, če je nadomestilo dostopno - 9 % več kot v letu 2016. Mladi Evropejci se čedalje bolj zavedajo potencialnih spletnih varnostnih tveganj in pomena spoštovanja zakonodaje pri dostopu do digitalnih vsebin, kot so glasba, filmi ali nadaljevanke, navaja poročilo. Razmisleki, kot je tveganje, da bodo ukradeni podatki o kreditnih karticah ali virusi, ki okužijo osebne naprave, so dodatni tehtni razlogi za izogibanje nezakonitim virom digitalnih vsebin.

Vendar pa se ta vedenjski premik ne odraža pri nakupu ponarejenega blaga preko spleta - oblačil, dodatkov ali obutve, kjer je cena še naprej ključni dejavnik pri odločanju za nakup. 13 % anketiranih mladih je izjavilo, da so v zadnjem letu namerno kupovali ponaredke, v primerjavi z 12 % leta 2016.

Več kot polovica anketiranih sicer priznava, da kupovanje ponaredkov "ni kul", 66 % pa, da na ta način škodijo umetnikom in ustvarjalcem.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.