Skupna akcija URSIL in Pošte Slovenije

posta.jpgZ namenom ozaveščanja potrošnikov o tveganjih pri nakupu prek spleta, kjer se v praksi prodaja tudi veliko ponarejenega in piratskega blaga, sta Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) in Pošta Slovenije ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, izvedla skupno akcijo. V Poštnem logističnem centru Ljubljana so uslužbenci Pošte in URSIL lepili nalepke na poštne pošiljke, ki so v Slovenijo prispele iz držav izven EU. Nalepke bodo prejemnike pošiljk, ki so večinoma fizične osebe, preusmerile na informacijsko spletno mesto o ponarejanju in piratstvu originalen.si, ki ga je vzpostavil URSIL.

Čedalje več potrošnikov kupuje različne izdelke prek spleta, tudi iz držav izven EU, najpogosteje s Kitajske ali ZDA, pri tem pa se potrošniki pogosto ne zavedajo tveganj, povezanih s takšnimi nakupi. Na spletu se prodaja veliko ponarejenega in piratskega blaga.

posta_sticker.jpgNadzor nad blagom, ki prihaja na carinsko območje Slovenije iz tretjih držav (nečlanic EU), izvaja Finančna uprava RS. Pri poštnih pošiljkah se carinski nadzor izvaja ne glede na količino in naravo blaga. V primeru suma, da se uvaža ponarejeno blago, se le-to začasno zadrži in izvede nadaljnji postopek za ugotavljanje kršitve. Blago, za katero se ugotovi, da so z njim kršene pravice intelektualne lastnine, se praviloma uniči. Stroški uničenja lahko doletijo tudi kupca. Če gre pošiljka v uničenje, kupec blaga ostane brez blaga, stroškov nakupa pa mu ne bo povrnil nihče. Vendar to ni najhujše, ki lahko doleti potrošnika. V nekaterih primerih ponarejeno in piratsko blago lahko pomeni tudi tveganje za zdravje in varnost ljudi.