Ponarejena zdravila za ne-zdravje

Trgovina s ponarejenimi farmacevtskimi izdelki je vse večji problem v Evropski uniji in zunaj nje, saj to področje kriminala povzroča visoke stroške zdravstvenim in socialnim sistemom držav članic EU ter ima zaskrbljujoče učinke na javno zdravje kot tudi neposredno za zdravje posameznikov.

Zato je Europol sprožil četrto operacijo pod imenom ŠČIT (SCHIELD). Potekala je med aprilom in oktobrom 2023. Preiskava je odkrila obširno trgovanje, nadvse donosno za organizirani kriminal. 

Za 64 milijonov evrov ponarejenih zdravil s trgov EU

Nezakoniti prodajalci na družbenih omrežjih ponujajo dopinška sredstva in »zdravila« za erektilno disfunkcijo - to so najpogosteje zaseženi ponaredki s strani organov pregona. Med izdelki so bili tudi ponarejeni botoks in pripravki vitaminske kisline, ki se uporabljajo v kozmetični kirurgiji. 

Rezultati operacije ŠČIT:

  • Obtoženih je 1.284 posameznikov (296 aretacij in 988 v procesu pregona),
  • Preiskanih je bilo 52 organiziranih kriminalnih združb,
  • Skupni zasegi v vrednosti 64 milijonov EUR, vključno z:
    • 636.263 paketov nezakonitih zdravil,
    • 69.255 kilogramov praškov in surovin,
    • 11.551 litrov učinkovine,
    • 121.503 vial in ampul,
    • 12 milijonov tablet in tablet,
    • 4 zaprti podzemni laboratoriji,
    • 92 ukinjenih spletnih strani, 
    • 3.935 opravljenih nadzorov,
    • 4.321 protidopinških kontrol na tekmovanjih,
    • 3.659 protidopinških kontrol izven tekmovanj.

Zloraba zdravil

Uživanje in »samopredpisovanje« zdravil brez zdravniškega nadzora ostaja resna grožnja posameznikom in javnemu zdravju. Marsikdo ne upošteva zdravniških nasvetov in receptov ter si sam predpisuje izdelke, ki niso namenjeni zdravljenju ali zdravila preprodajajo.

Prekomerna poraba zdravil sproža povpraševanje, kar vodi k nakupom izven dobavne verige. Organi pregona so ugotovili, da ponarejena zdravila ponovno vstopijo v zakonito dobavno verigo prek vzporednega trga. Eden od naraščajočih trendov je promet s pomirjevali in uporaba ponarejenih ali nezakonitih zdravil za sladkorno bolezen.

Zdravila se pogosto ponarejajo v podzemnih laboratorijih brez kakršnih koli predpisov ali varnostnih ukrepov. Ponarejeni izdelki, ustvarjeni v takih okoliščinah, ne dajo želenega učinka. Bolnik ostane nezdravljen, takšni izdelki pa povzročajo resne zdravstvene težave, celo s smrtnim izidom. Povzročajo lahko tudi nepopravljive telesne okvare. 

Zlikovci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni. Ali se bodo v tem času poslužili ponaredkov iz lastne proizvodnje - pomirjeval, zdravil za sladkorno bolezen, različne disfunkcije in botoksa, poročilo ne omenja.
Pri operaciji ŠČIT so moči združili organi kazenskega pregona, sodni, carinski, zdravstveni in protidopinški organi iz 30 držav in treh. Operacijo so podprli Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), Frontex, Svetovna protidopinška agencija (WADA) in nacionalne agencije za zdravila.

V operaciji je sodelovala večina držav EU, vključno s Slovenijo, ter Albanija, Bosna in Hercegovina, Kolumbija, Gruzija, Islandija, Severna Makedonija, Norveška, Srbija, Švica, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.
Več o operaciji ŠČIT si lahko ogledate v zanimivem video posnetku.