Nezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU

Urad EU zNezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU.jpga intelektualne lastnino (EUIPO) je objavil raziskavo z naslovom Nezakonita televizija prek internetnega protokola (IPTV) v EU, ki prispeva k razumevanju pojava nezakonite IPTV. Raziskava ponuja obsežno interdisciplinarno analizo in združuje pravne, ekonomske ter tehnološke vidike. Vsebuje tudi rezultate prve kvantitativne ocene razsežnosti nezakonite IPTV v EU ter aktivne uporabnike in prihodke, ustvarjene z nezakonitimi dejavnostmi.

Glavne ugotovitve raziskave so, da je razširjenost dejavnosti nezakonite IPTV v državah EU precejšnja. Kršitve v državah članicah se razlikujejo, saj gre za več dejavnikov, od dojemanja intelektualne lastnine do splošnega povpraševanja po IPTV. Na ravni EU je 3,6 % prebivalstva vključenega v potrošnjo nedovoljene IPTV. Prek teh uporabnikov so ponudniki IPTV, s katero se kršijo avtorske pravice, ustvarili skoraj 1 milijardo EUR nezakonitih prihodkov. Spletna nezakonita IPTV je najbolj razširjena na Nizozemskem in Švedskem, kjer po ocenah do storitve dostopa skoraj 9 % prebivalstva, v Sloveniji pa 4,2 %.

Poraba povprečnega posameznega uporabnika za nedovoljeno IPTV se med državami EU precej razlikuje. 6 EUR na mesec so za gledanje nezakonite IPTV pripravljeni plačati Finci, Nizozemci ter Francozi, Slovenci pa 2,67 EUR.

Poročilo (v angleškem jeziku)

Povzetek (v slovenskem jeziku)