KRŠITVE AVTORSKIH PRAVIC NA SPLETU V EU

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil tretjo študijo o razvoju na področju spletnih kršitev avtorskih pravic na filmih, glasbi in televizijskih vsebinah.

Kršitve avtorskih pravic v digitalni dobi so namreč za imetnike pravic postale zelo resna težava.

Nova študija EUIPO ugotavlja, da se je trend upadanja piratstva iz prejšnjih let obrnil. TV vsebina je najbolj piratska vrsta vsebine v EU, saj predstavlja skoraj polovico vsega piratstva. V porastu je tudi piratstvo dogodkov v živo, kot je pretakanje športnih iger.

Študija kaže, da je piratstvo, merjeno s številom mesečnih dostopov na internetnega uporabnika do nezakonite vsebine, z leti počasi upadalo vse do leta 2021, ko se je trend obrnil.

Ta sprememba trenda je bila predvsem posledica rasti televizijskega piratstva, ki predstavlja skoraj polovico (48 %) vseh dostopov do spletnih mest, ki kršijo avtorske pravice v EU leta 2022. Druge vrste piratskih vsebin vključujejo publikacije (28 %), filmi (11 %), programska oprema (7 %) in glasba (6 %). Piratske TV vsebine so v letu 2022 doživele 15-odstotno povečanje.

Najbolj piratski žanri so televizijske oddaje in serije ter filmi na zahtevo ter prenosi športnih dogodkov v živo in namenski športni kanali.

Celotna študija v angleškem jeziku je na voljo tukaj, povzetek v slovenskem jeziku pa je na voljo tukaj.